Curcuma longa pe lângă proprietățile culinare este considerată conform studiilor și o plantă ayurvedică.  Cercetatorii au identificat, un număr mare de utilizări farmacologice pentru principalul constituent - curcumina. Turmeric este de asemenea un component important al pudrei de curry, oferind atât aromă cât și pigmenții galbeni  specifici. Are un indice glicemic scăzut, fiind bogat în fier, cupru, potasiu, mangan și vitamina B6.

Introducere

La ora actuală, India este principalul furnizor de turmeric la nivel mondial. Locuitorii din India consumă zilnic între 70 și 250 mg de turmeric, astfel că la nivel de țară consumul ajunge anual la peste 500 000 t.

Medicina ayurvedică, prin intermediul alimentelor, tratează o serie de afecțiuni cum ar fi: durerile de stomac, afecțiuni ale pielii, problememe musculare, artrita etc. Turmericul este recomandat ca și agent anti-inflamator, remediu în disconfortul gastro-intestinal, ca agent antiseptic pentru arsuri și vânătăi. Populația din Japonia utiliza turmericul pentru ceai, în China pentru colici, hepatită, dureri în piept, iar în Europa se folosește ca și colorant în: muștar, brânză, margarină, băutruri și prăjituri.

În sudul Indiei, populația poartă rizomul de Curcuma uscat în șiragurile de mărgele din jurul gâtului sau a brațelor. Indienii consideră că turmericul este un talisman, care îndepărtează răul, îl protejează și îl vindecă pe purtător.

 

Descrierea speciei Curcuma longa

Familia: Zingiberaceae

Sinonim: Curcuma domestica Val.


Denumirea în limba engleză: Turmeric

Plantă erbacee perenă, medicinală, de până la 1 m înălțime, cu rizom orizontal ovoid, galben strălucitor la interior. Frunzele au dispoziție alternă, de culoare verde, îngustate la vârf de 30-45 cm lungime și 10-20 cm lățime, pețiolul are 60 cm lungime, pedunculul în jur de 15 cm sau mai lung, ascuns de învelișul pețiolului, tecile formează o tulpină falsă; bractee verde pal, ovate, de 10-15 cm lungime, cele superioare roz deschis. Florile sunt galbene la fel de lungi ca și bracteele.

Denumirile frecvente pentru Curcuma longa în: Bengali - Haldi, Halud; English – Șofran indian, Turmeric; Gujarati - Halada, Haldar; Hindi - Halda: Haldi, Hardee; Kashmiri - Lidar; Malayalam- Mannal, Manjal; Marathi - Halad, Halede; Punjabi - Haldi, Halja, Haldar; Sanskrit- Aneshta, Bahula; Tamil- Manjal, Mancal.

Organul utilizat la specia Curcuma longa este rizomul, din care se obține o pudră de culoare galben-portocalie. Uleiul esențial din rizom conține curcumin.

 

Utilizarea tradițională a speciei Curcuma longa

În India comunitățile etnice din Arunachal Pradesh și Assam folosesc rizomul în: migrene, vedere tulbure, inflamația ochiului, orbire de noapte, temperaturi scăzute după febră, dureri similare cu cele reumatice, convulsii cu vorbire incoerentă, scabie cronică, gât inflamat, atrofie infantilă, degradarea splinei, timusului, în fistule și prolaps, iritații și abcese, bronșită, tuse și răceală.

Floarea se utilizează în holeră, răni în gât, sifilis, iar floarea uscată în icter.

Comunitățile etnice din Ranchi și Hazaribagh folosesc frunzele în răceală, febră și pneumonie; cele din Garhwali și Kumaoni utilizează rizomul pentru coșuri și pistrui, lepră, tuse, înțepături de insecte și răni;

Comunitățile etnice din Kurukshetra utilizează rizomul în dureri corporale, dureri de cap și ca antihelmintic.

În literatura de profil se specifică, că rizomul mai este folosit pentru îmbunătățirea apetitului, purificarea sângelui, laxativ și digestiv.

Medicina Ayurvedică menționează că rizomul este eficient în infecțiile bacteriene, boli ale pielii, viermi intestinali, afecțiuni hepatice, bâlbâială, astm, entorse, febră, răni, conjunctivită, sete din cauza flegmei, reacții alergice.

Uleiul esențial din rizom are efect antiartritic, antifungic, antiinflamator și antibacterian.

Curcumina este un polifenol de culoare galben portocaliu, extras sub formă de pudră solubilă în ulei, nu are aromă sau gust specific. Ea a atras atenţia cercetătorilor datorită proprietăţilor sale curative, prin acţiunea sa, ca antiinflamator şi antioxidant. În afară de curcumină, turmericul mai conţine cantități mari de fier şi mangan, dar şi mici cantități de vitamina B6 şi potasiu, vitamine şi minerale atât de necesare pentru sănătatea noastră.

 

Rețete în care se utilizează turmericul

 

  1. 8-10 migdale, semințe de susan, floarea soarelui, crude sau înmuiate, se pun într-un blender cu 2-4 curmale, câteva stafide, o linguriță de turmeric, un vârf de praf de vanilie și un pahar mare de apă. Oținem o băutură răcoritoare care are calități antioxidante.
  1. Omletă: se călește o ceapă roșie cu unt, se adaugă ouăle amestecate cu roșii, pătrunjel, turmeric și puțină pudră de chilli și se asezonează cu condimente după gust.
  1. Smoothie antiinflamator: apă de cocos, mandarine, ghimbir, turmeric, sirop de agave, fulgi de cocos și puțin ovăz fulgi, care se amestecă în blender.
  1. Linte cu dovlecel și turmeric
    Ingrediente - 1/2 linguriță turmeric, 110 gr. linte, 3 linguri unt clarifiat, 2 căței de usturoi, 1 ardei iute verde, 1 dovlecel mic, sare, o bucățică de ghimbir, 500 ml. apă, 1 linguriță semințe chimion. Se pune lintea la fiert cu turmericul (se ia spuma de deasupra). Intr-un vas separat se pune jumătate din untul clarifiat si se sotează în el usturoiul și ceapa, după care se pune dovlecelul, ghimbirul și ardeiul iute.
    După 5 minute se pune lintea peste acest mix și se potrivește de sare. Se acoperă vasul pe jumătate și se tine pe foc mic 15 minute. În untul rămas se amestecă semințele de chimion, pe foc, iar când încep să-și schimbe culoarea se iau jos.
    Lintea fierbinte se servește cu semințele de chimion.
  1. Fripturi: turmericul utilizat ca și condiment peste pui, fructe de mare sau peşte, oferă o aromă deosebită, un plus de antioxidanţi şi este un bun medicament împotriva bolilor inflamatorii.
    Baiţul din ulei de măsline, suc de lămâie/portocale, condimente (în funcţie de friptură: măghiran pentru porc, rozmarin pentru pui, cimbru, mentă pentru miel şi vită) şi turmeric, se pune peste carnea de pui sau vită, se lasă la marinat în acest amestec, care îi dă o aromă incredibilă de la turmeric.
  1. Turmericul amestecat cu unt sau diluat cu iaurt devine un excelent ingredient pentru tratarea problemelor de stomac. Consumat sub formă de pastă ajută la regenerarea ficatului, iar sucul proaspăt obţinut din rizomul de turmeric, băut zilnic ajută la eliminarea paraziţilor intestinali.
  1. Pentru întărirea sistemului imunitar turmericul se poate folosi şi sub formă de ceai împreună cu ghimbir şi suc de lămâie sau chiar fiert în lapte.
  1. Sucul de turmeric - rizomul de turmeric spălat bine, se curăță, apoi se taie în bucățele mici și se pune într-un storcător și se stoarce sucul. Se poate adăuga suc de lămâie, putin suc de ghimbir și miere de albine. Sucul de turmeric se păstrează la frigider maxim trei zile.
  1. Laptele de turmeric - este lapte cald amestecat cu pulbere de curcuma, o băutură care se consumă seara, cu efecte fantastice asupra sănătății.

Administrarea turmericului în scop terapeutic

Pudra se poate administra câte o jumătate de linguriță de trei ori pe zi în amestec cu suc de fructe sau legume.

Pulberea de rizom de turmeric poate fi administrată separat, în scop terapeutic, intern câte 1 gr. de 4 ori pe zi, pentru proprietățile ei antibiotice naturale.

Infuzie - se prepară dintr-o linguriță de rizom de turmeric, la o cană cu apă. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Tinctura – se administrează până la 20 de picături pe zi, diluate în apă.

 

Bibliografie și webografie 

  1. Nilanjana Deb, Purba Majumdar, Ajoy Kumar Ghosh, 2013, Pharmacognostic and Phytochemical Evaluation of the Rhizomes of Curcuma longa Linn., Journal of PharmaSciTech, 2(2):81-86
  2. M. Akram, Shahab-Uddin, Afzal Ahmed, Khan Usmanghani, Abdul Hannan, E. Mohiuddin, M. Asif, 2010, Curcuma longa and curcumin: a review article, ROM. J. BIOL. – Plant Biol., Volume 55, No. 2, P. 65–70, Bucharest

3.http://www.unica.ro/cum-consumi-curcuma-retete-delicioase-42108

4.https://www.google.co.in/search?q=curcuma+longa&biw=1145&bih=784&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi3mprOzPPOAhVLuY8KHceMA_YQ_AUIBigB#imgrc=IWmafwxYvSQLaM%3A - 3.09.2016