Elon Musk a arătat că știința și tehnologia pot lucra împreună cu mediul de afaceri pentru a promova invenții înspre publicul larg. Ceea ce inițial este de neconceput devine posibil.

 

Viața și realizările lui Elon Musk

Elon Musk, născut la 28 iunie 1971 în Pretoria, Africa de Sud este unul dintre cei mai importanți inventatori, oameni de afaceri și ingineri contemporani. În articolul prezent vom descrie viața și realizările sale, care au ajuns să revoluționeze industrii întregi - cea auto, energetică, spațială și IT, devenind în același timp și unul dintre cei mai instăriți oameni din lume. Realizările sale sunt monumentale, părând a fi desprinse din filme sci-fi.

Elon a fost un copil retras, pasionat de cărți și de computere învățând încă de la o vârstă fragedă să le programeze. Copilăria sa a fost grea din cauza severității de care a dat dovadă tatăl său și a colegilor săi care îl abuzau în timpul școlii, după cum el însuși recunoaște. Probabil și din cauza acestor experiențe negative, va părăsi Africa de Sud nativă plecând în Canada și ulterior Statele Unite ale Americii în dorința de a-și continua studiile.

După ce petrece 2 ani la Queen’s University în Ontario, Canada, Elon se va transfera la University of Pennsylvania unde va absolvi facultatea de fizică precum și prestigioasa Wharton School of Business. La vârsta de 25 de ani își va începe studiile doctorale în domeniul fizicii aplicate la Universitatea Stanford, dar va renunța la programul de doctorat în scurt timp dorind să profite de pe urma expansiunii Internetului.


Astfel, în 1995 împreună cu fratele său Kimbal Musk, va deschide compania Global Link Information Network care inițial oferea servicii de cartografiere a orașelor pentru diferite business-uri. În 1999 compania va fi cumpărată de Compaq schimbându-și numele în Zip2. Această tranzacție îi va transforma pe cei doi frați în multi-milionari. În timp această companie va ajunge să colaboreze cu ziare on-online precum The New York Times oferind ghiduri ale orașelor. Ceea ce l-a propulsat cu adevărat pe Elon Musk în centrul atenției a fost succesul obținut cu PayPal - o companie software care la vremea respectivă revoluționa plățile online. La sfârșitul anilor ’90 astfel de plăți nu aveau loc sau dacă aveau erau mult mai dificil de realizat. Intuiția lui a dat rezultate pe termen lung demonstrând că Internetul va aduce cu el posibilitatea și chiar necesitatea tranzacțiilor on-line. În decursul dezvoltării acestei companii au avut de depășit multe obstacole - unul dintre cele mai importante fiind fraudele on-line. În iulie 2002 PayPal va fi vândută lui eBay pentru 1,5 miliarde dolari. Astfel Elon va face următorul mare pas în traiectoria sa profesională. Ceea ce trebuie remarcat este că acest succes a îmbogățit mulți dintre acționarii PayPal care la rândul lor au continuat să aibe cariere de succes, printre ei numărându-se fondatorii companiilor Tesla Motors, LinkedIn, Palantir Technologies, SpaceX, YouTube, Yelp și Yammer. Fiecare din aceste companii au ajuns să valoreze peste 1 miliard de dolari iar acest grup de inovatori și fondatori au ajuns să fie cunoscuți drept „PayPal Mafia”.

Ca și cum realizările sale nu ar fi fost suficiente până în acest moment, Elon Musk va demonstra că cele mai ambițioase proiecte ale sale vor fi realizate doar de acum încolo. SpaceX este numele companiei prin care acesta dorește să reducă costurile transportului spațial, misiunea principală este aceea de a ușura transportul înspre planeta Marte. Astfel s-a realizat prima lansare de rachetă în orbită de către o companie privată. Fondată în 2002, SpaceX va reuși să lanseze două rachete - Falcon 1 și Falcon 9. Cu ajutorul lui Falcon 1 s-a lansat primul satelit în spațiu de către o companie privată. În continuare SpaceX colaborează cu NASA pentru proiecte similare. Unul dintre lucrurile importante care au fost demonstrate a fost că acest tip de lansări pot costa mult mai puțin decât se credea în mod tradițional. La sfârșitul anului 2016 se dorește lansarea în spațiu a rachetei Falcon Heavy - cea mai puternică rachetă din lume. După cum el însuși recunoaște, Elon Musk a fost influențat încă din copilărie de lectura lui Isaac Asimov dorind să contribuie la colonizarea planetei Marte de către oameni.

Probabil că Elon Musk este notoriu în principal datorită Tesla Motors - compania numită după inventatorul Nikola Tesla, pe care a înființat-o în dorința de a dovedi că mașinile electrice pot deveni o realitate. Această companie a fost co-fondată de el în 2003 alături de Marc Tarpenning. În 2008 Tesla lansează prima mașină numită Roadster, reușind să parcurgă o distanță de 394 km, cea mai lungă distanță înregistrată de o mașină electrică la acel moment. În plus Roadster-ul avea caracteristici comparabile cu cele ale altor mașini sport. Atingea 100 km/h în aproximativ 4 secunde, caroseria era din fibră de carbon și eficiența energetică era echivalentă cu a unei mașini care poate obține un randament de 57 km/L de combustibil. Roadster-ul a fost un model sport, acest fapt reflectându-se și în prețul ridicat de pornire. Următorul pas pentru Tesla a fost să înceapă producția unor modele sedan care să poată fi mai ușor accesibile de către publicul larg. Astfel urmează producția lui Model S urmat de Model X. Pentru a promova noile tipuri de mașini Tesla Motors ajunge să instaleze stații de încăracare electrice pe teritoriul SUA, al Europei si al Asiei, numite Superchargers. Trebuie notat că unul din factorii care contribuie la succesul mașinilor electrice în SUA sunt subvențiile oferite de către guvern cumpărătorilor în încercarea de a reduce emisiile de CO2. Elon Musk a câștigat în 2010 premiul Automotive Executive of the Year Innovator Award pentru meritele sale în dezvoltarea procesului de comercializare al vehicolelor electrice. Începând cu finalul lui 2014 Tesla a introdus pilotul automat pentru modelele sale, demonstrând primii că mașinile self-driving sunt o realitate.

În 2006 după o discuție cu verișorii săi Lyndon și Peter Rive, Elon Musk îi convinge să investigheze potențialul energiei regenerabile în parteneriat cu el. Astfel ia naștere SolarCity - firmă care în prezent a ajuns al doilea furnizor de sisteme de energie solară din SUA. Serviciile sale sunt oferite persoanelor fizice, dar și industriei sau instituțiilor guvernamentale. În prezent colaborează cu Tesla Motors în vederea creșterii eficienței bateriilor auto. Și de data aceasta Elon Musk reușește să aducă tehnologii care nu sunt folosite în masă publicului larg demonstrând că poate revoluționa încă o industrie.

Unul dintre visele lui Elon îl reprezintă realizarea unui tren de mare viteză între orașele San Francisco și Los Angeles folosind o tehnologie numită Hyperloop. Viteza medie de deplasare se preconizează a fi aproximativ 970 km/h. Proiectul a fost criticat de la început ca fiind imposibil de realizat. În momentul de față este în fază de prototip. Ideea care stă în spatele acestor trenuri datează încă în urmă cu un secol însă tehnologia de care am dispus nu a fost suficientă pentru a le construi. Ele presupun existența unui tub vidat prin care aceste trenuri pot circula fără a fi împiedicate de forța de frecare. În viziunea lui Musk acesta va fi un mod de transport viabil pe Marte și probabil va fi mai ușor de executat din moment ce densitatea atmosferei acolo este aproximativ 1% din cea a Terrei.

Ceea ce nu trebuie neglijat sunt și eșecurile de care a avut parte în demersurile sale - unele din lansările de rachetă ale SpaceX au eșuat, industria auto a criticat adesea mașinile electrice nu fără motive temeinice (modelele au dat dovadă de diferite defecte tehnice). De asemenea viața sa personală a fost tumultoasă. De câteva ori a fost aproape de a declara faliment. În ciuda acestor probleme a demonstrat că perseverența și dorința de a contribui la dezvoltarea tehnologică și științifică a omenirii pot să ofere motivația necesară pentru a le depăși. În toate aceste realizări Elon Musk a arătat că știința și tehnologia pot lucra împreună cu mediul de afaceri pentru a promova invenții înspre publicul larg. Ceea ce inițial este de neconceput devine posibil.

Bibliografie și webografie